Interview H

Hallo allemaal,

In het weekend van 13 tot 15 juli speelt H samen met Richard Barbierie en Isildurs bane op het Night of the prog festival in Lorely. Overigens zal ook Pete daar aanwezig zijn. Hij speelt mee met de nieuwe supergroep The sea within als stand-in. Onlangs interviewde Martin Jansen en Claire Dupuis H voor ons magazine. Hier een kort voorproefje. Foto's Rob Hoekstra



CD: Ik kan me niet herinneren veel interviews over  Colours Not Found In Nature te hebben gelezen?

h: Nee, nou weet je, ik ben geen autoverkoper of zo, dus ik doe het werk en dat is het dan. Ik ben niet zo goed in het dan ook nog verkopen, en alle focus bij het Marillion management ligt op Marillion. Dus niemand loopt zich uit de naad om mijn nevenprojecten te promoten en ik ook niet. Ik laat het graag voor zichzelf spreken, Ik ben niet erg jong of ambitieus meer, ik ben er niet naar op zoek een grote ster te worden 😉

MJ: Je vertelde ons dat je voor NotP nog niet hebt gerepeteerd met Isildurs Bane, maar je hebt het Colours Not Found In Nature album al wel live met hen gespeeld, in Zweden [in 2016; red.]. Je noemde spelen met Marillion eens…

h: riding the big beast 😊

MJ: … ja, dus hoe is dat in vergelijking met elkaar? CD: Is het een ander soort beest?

h: Het is nogal een beest, ja… Eigenlijk is het ‘The Love and the Affair’. Het is niet je vrouw. Dus het is een uitstapje, een scharrel 😊. Het is spannend, maar je begrijpt het niet helemaal en het begrijpt jou niet helemaal. Dus er is een intimiteit die we niet delen, omdat we elkaar niet zo goed kennen, die het spannend maakt. Maar het is ook moeilijker om je weg in te vinden, denk ik. Als je zoveel mensen op een podium hebt die allemaal bezig zijn hun ding te doen, heb je een heel erg goede monitor man nodig om ervoor te zorgen dat het niet ontaardt in een bak herrie in je hoofd.

M: En de persoonlijke vibe die je als vijfmans band hebt tijdens sommige concerten zal waarschijnlijk ook heel anders zijn?

h:  Ja en het is technisch wat meer beladen en meer vatbaar voor problemen, omdat er gewoon geen tijd is om het goed te repeteren, en om alle toestanden met instrumenten en apparaten uit te zoeken. Dus er is best een grote kans dat er wat mis zal gaan. En ik weet denk ik wel wat je wilt vragen: hoe zou je iemand overhalen om naar Lorelei te komen, maar ik doe hier zo’n beetje het tegenovergestelde: het is vol complicaties, het wordt waarschijnlijk een ramp! En daar eindigt dan de de harde verkoop 😉

Maar voor mij is de kans om Red Kite weer voor mensen te spelen met Richard alleen al een reden om er naartoe te gaan. De kans om Ghosts weer met Richard te zingen, ik zou er alleen daarvoor al naartoe gaan.

MJ: En zal Isildurs Bane jullie bij alles daarvan begeleiden, of is het dan alleen jullie tweeën?

h: O, ik denk dat zij alles wel spelen, Richard heeft het voor hen allemaal gearrangeerd. Arc Light zingen zal heel belangrijk voor mij zijn, omdat Arc Light, die woorden zijn wat ik wil dat er op mijn grafsteen komt te staan. Die song gaat over dood zijn en over je leven. In die woorden probeerde ik de optelsom te verwoorden van hoe ik me zal voelen en wat ik zou willen dat er wordt gezegd, het is mijn grafschrift. 

Dus omdat dat zo’n belangrijke verzameling woorden is en omdat het heel onwaarschijnlijk is dat ik het ooit speel, is de kans om het te spelen… Richard bewijst mij echt een dienst door het samen te spelen, want ik geloof niet dat hij het echt wilde doen aangezien het voor hem een hele boel werk betekende. Het moeten programmeren en allemaal samen moeten brengen, omdat we het nooit eerder hebben gespeeld. Dus zei ik: “Kijk, het zou echt heel veel voor me betekenen om het te doen” en ik legde hem uit hoeveel het zou betekenen, en nu gaat hij dat dus mogelijk maken.  Dus ik zou er naartoe gaan om alleen dat te doen. Het zou een heel bijzonder moment in het leven moeten kunnen worden en als je er niet bij bent, is er niet veel kans dat het nog eens zal gebeuren, dus zul je het gemist hebben. En dat is dan mijn boodschap aan de fans, dat was de harde verkoop!  😊

Dat smaakt naar meer toch?

In het komende magazine kunnen jullie de rest lezen van dit speciale gesprek. Overigens kunnen jullie je verheugen op nog veel meer interviews. Met alle bandleden hebben we interviews gedaan. Misschien dat we binnenkort nog wat voorproefjes zullen sturen via deze nieuwsbrief.

Ben jij nou een van die leden die alleen deze nieuwsbrief ontvangt? Voor 14,50 extra ben je niet alleen lid maar ontvang je ook ons magazine met al deze interviews en veel meer. Dat laat je toch niet liggen?

Onlangs is de Nederlandse RanestRane Fanclub opgericht. Deze is niet commercieel, lidmaatschap is gratis. Doel is fans te informeren over de band en de tours en in de toekomst wellicht fanclub activiteiten te organiseren. De site van de fanclub is https://ranestrane.nl.

Tot slot. Jullie kunnen nog steeds mee doen aan het vormen van de poll 2018. Jou favorieten tracks top 10 en album top 5 zijn nog steeds welkom. Stuur ze naar ons mail adres.

Geniet van de zon.

Team The Web Holland